Kaip Saugesnio interneto savaitė minima Molėtų rajono viešosiose bibliotekose?

 

Vasario 6 d. daugelyje pasaulio šalių buvo minima jau 21-oji Saugesnio interneto diena! Kasmet Saugesnio interneto diena švenčiama antrojo mėnesio antrosios savaitės antrąją dieną. Dienos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Akcijos šūkis – kurkime geresnį internetą kartu!

Lietuvoje įvairios šviečiamosios saugesnio interneto veiklos vyksta visą savaitę – tam skirta Saugesnio interneto savaitė. Molėtų rajono viešosios bibliotekos taip pat prisideda prie akcijos!

Molėtų viešojoje bibliotekoje vasario 7 d. Saugesnio interneto dieną į biblioteką paminėti atėjo gudrūs penktokai, kurie tikrai žino, kaip saugiai elgtis internete. Bibliotekininkės Janina ir Kristina priminė penktokams, ko vengti internete, norint apsaugoti savo ir tėvų asmens duomenis, apsisaugoti nuo apgaulių ir kenkėjiškų programų. Pamoką pabaigėme smagiu žaidimu „atspėk, kokia tai pasaka pagal emociukus“ bei kryžiažodžiu. Aktyviausi buvo apdovanoti.

Balninkų bibliotekoje, minint Saugesnio interneto dieną, kalbėjome apie pavojus internete, kalbinome dirbtinį intelektą chatGPT ir sprendėme testą, pasitikrindami žinias apie saugų elgesį internete.

Rūta Katinienė

Savo kasdienybės neįsivaizduojame be interneto. Dažniausiai internetą naudojame bendravimui, registracijai pas gydytojus, informacijos paieškai ir daugeliui kitų naudingų veiklų. Tačiau į tendencijas žvalgosi ir sukčiai, todėl Bekupės bibliotekoje vasario 6 dieną skaitytojai galėjo pasitikrinti savo žinias testo pagalba. Rezultatai buvo įvairūs, todėl, žinias kaskart reikia atnaujinti ir dažniau pasitikrinti, kad būtum saugus internete. Danutė Žukovienė.

Bijutiškio bibliotekoje Saugesnio interneto dieną pažymėjome su jaunaisiais bibliotekos lankytojais, sprendėme testus ir tikrinomės žinias apie tai, kas yra saugus internetas.

Giedraičių bibliotekoje Vasario 7 d. Saugaus interneto savaitei skirtoje popietėje „Būk saugus internete“ dalyvavo pirmokai ir antrokai. Jie susipažino su saugaus elgesio internete taisyklėmis, asmens duomenų apsauga ir privatumu. Pasiskirstę į komandas, atliko įvairias užduotis, žaidė žaidimus „Kaip reikia elgtis tam tikrose situacijose“ ir „Ar šia informacija galima dalytis“.

O vasario 8 d. Giedraičių bibliotekoje lankėsi trečiokai ir ketvirtokai, kurie susipažino su saugaus elgesio internete taisyklėmis, diskutavo apie tai, kaip lengviausia atskirti tikrus dalykus nuo klastočių, ką daryti patekus į apgavikų rankas, ar skiriasi saugus elgesys internete ir realiame gyvenime. Jie atliko testus apie asmeninę ir neasmeninę informaciją, ką galima skelbti žaidimo draugams ir ką – artimiesiems, skirstė nuotraukas į „Galima“ ir „Negalima“ skelbti internete.

Suginčių bibliotekoje Saugesnio interneto savaitė prasidėjo su pirmokais ir trečiokais. Mokiniai išklausė dvi temas „Saugus elgesys internete“ ir „Saugok savo duomenis“. Sužinojo, ką galima viešinti, ko ne, kuo galima pasigirti, o ko geriau niekam nesakyti. Pasikalbėjome apie slaptažodžius. Pabandėme susikurti linksmus slaptažodžius, kurių niekas tikrai neatspėtų. Pabaigoje vaikai žinias pritaikė spręsdami testą.

Žalvarių bibliotekoje taip pat buvo minima Saugesnio interneto diena. Internetas tikrai puiku, nes daugelį dalykų galime padaryti greitai ir dėl jų nebereikia važiuoti kelių ar net keliolikos kilometrų. Vis dėlto internetas, kai ir kitos viešos erdvės, turi savo atsargaus elgesio taisykles, kurias verta žinoti ir jų laikytis. Norint, kad bibliotekos lankytojai saugiai naudotųsi internetu vasario 6 d. Žalvarių bibliotekoje buvo minima 21-oji Saugesnio interneto diena. Kalbėjomės apie saugų naudojimąsi elektroniniu paštu, internetiniu banku, socialiniais tinklais, saugų apsipirkimą, bei slaptažodžio kūrimo ypatybes. Po diskusijos tikrinomės žinias sprendžiant testą „Ar esi saugus internete“. Į visus testo klausimus teisingai atsakė Diana Gaivelytė, kuri ir tapo nugalėtoja.

Verified by MonsterInsights