Nauji užsienio rašytojų kūriniai/vasaris

bitė ant gėlės žiedo

Jodi Picoult, Jennifer Finney Boylan

Piktas medus

Olivija Makafi žino, ką reiškia pradėti iš naujo. Tobulas tarsi atvirukas gyvenimas – namas Bostone, santuoka su puikiu kardiochirurgu, nuostabus sūnus Ašeris – baigėsi, kai jos vyras parodė tamsiąją savo pusę. Olivija niekada nesitikėjo, kad grįš į savo mieguistą gimtąjį miestą Naujajame Hampšyre, gyvens namuose, kuriuose užaugo, ir perims tėčio bityną.

Lilė Kampanelo irgi puikiai žino, ką reiškia pokyčiai. Prieš dvyliktą klasę ji su mama persikelia į Adamsą, Naująjį Hampšyrą, ir abi tikisi, kad čia jų laukia nauja pradžia.

Olivijos ir Lilės keliai susikerta, kai Ašeris įsimyli naujokę, o ši irgi neatsispiria jam. Su Ašeriu ji pirmą kartą jaučiasi laiminga, bet ar tikrai gali juo pasitikėti…

Vieną dieną Olivija sulaukia skambučio: Lilė mirusi, Ašerį apklausia policija. Olivija tiki, kad Ašeris nekaltas, bet meluotų sakydama, kad sūnaus charakteryje nemato jo tėvo temperamento blyksnių. Prasidėjus teismo bylai prieš Ašerį ji suvokia, kad toli gražu ne viską žino apie savo sūnų.

„Piktas medus“ – puikus, įtampos kupinas romanas, nepamirštama meilės istorija, jaudinamai ir giliai tyrinėjanti paslaptis, kurias saugome, ir riziką, kurią prisiimame norėdami būti savimi.

Tradiciškai Jodi Picoult naują knygą išleidžia kas dvejus metus, bet ištikimi autorės gerbėjai per trejus metus sulaukė trijų nuostabių kūrinių: „Dviejų kelių knyga“ (2021 m.), „Norėčiau, kad būtum čia“ (2022 m.) ir kartu su kita autore parašyto romano „Piktas medus“ (2023 m.).

strazdas ant gėlės lapo

Harper Lee

Nežudyk strazdo giesmininko

„Nežudyk strazdo giesmininko“ – knyga, kuri 1961-ais metais buvo apdovanota Pulicerio premija, ir net prabėgus daugiau nei pusei amžiaus vis dar jaudina skaitytojus ir išlieka aktualia. Jos autorė Harper Lee išleido vos du romanus, tačiau literatūros pasaulyje paliko ryškų pėdsaką. Leidinys atspausdintas ant negelstančio Munken Premium popieriaus, užtikrinančio, kad šis klasikos perlas džiugins ne vieną skaitytojų kartą.

Knygos siužetas nukelia į didžiosios depresijos laikotarpį, išgalvotą Meikombo miestą Alabamoje. Istorijos pasakotoja – smalsi mergaitė Džina Luiza, mėgstanti žaisti su vyresniu broliu Džeimiu, draugu Dilu ir visada atkakliai kovojanti dėl bet kokios neteisybės.

Džinos Luizos tėvas advokatas Finčas, inteligentiškas ir išsilavinęs vyras, imasi ginti juodaodį, be jokio pagrindo apkaltintą baltosios moters išprievartavimu. Aprašomu laikotarpiu tokios bylos, deja, buvo labai dažnos. Toks advokato žingsnis pakeičia visos šeimos gyvenimą.

Finčai susiduria su itin neigiama visuomenės reakcija, kuri juos lydi kiekviename žingsnyje. Autorė Harper Lee nuostabiai taikliai sukūrė mažo miestelio atmosferą. Čia visi vieni kitus pažįsta, o nuotaika persunkta rasizmo, prietarų, paskalų ir paslapčių.

Kiekvieno sutikto veikėjo portretas – ryškus ir unikalus. Gyvumo ir paslapties istorijai suteikia ir miestelio vaikus ypač masinantis ir baimę keliantis paslaptingas kaimynas, kurio niekas nematė.

Romane „Nežudyk strazdo giesmininko“ nagrinėjamos jautrios ir skaudžios temos. Ne vien rasizmas. Paliečiami ir vaikų bei tėvų santykiai, tolerancijos, betikslio žiaurumo, prietarų, drąsos, atjautos bei lyčių lygybės klausimai. Nuoširdaus, naivaus ir stereotipų dar nepaveikto vaiko akimis vaizduojamas nepagražintas pasaulis, kviečiantis suaugusiuosius pažiūrėti į save iš šalies ir pasimokyti iš istorinių klaidų.

Nepaisant skaudulių, ši knyga spinduliuoja šiluma ir gyvenimo džiaugsmu, o pasakotojos tėvas Atikas Finčias daugeliui skaitytojų tapo moraliniu herojumi ir teisingumo pavyzdžiu.

2016-tais metais Jungtinės Karalystės bibliotekininkai įvardino romaną, kaip knygą, kurią iki mirties turi perskaityti kiekvienas suaugęs žmogus. „Nežudyk strazdo giesmininko“ įtraukta į JAV mokyklinę programą bei daugelį rekomenduojamų leidinių sąrašų.

vyras stovi valtyje, už jo matosi plaukiančios valtys, tolumoje miesto pastatai

Colm Toibin

Magas

„Magas“ – New York Times paskelbta verta dėmesio knyga, kritikų įtraukta į vertingiausių knygų sąrašą ir geriausių grožinių kūrinių istorine tema dešimtuką, Washington PostNPRVogueThe Wall Street Journal ir Bloomberg Businessweek paskelbta geriausia metų knyga.

Stulbinanti, epinė vieno iš talentingiausių ir mėgstamiausių šių laikų autorių sukurta šeimyninė saga, kurios veiksmas aprėpia pusę šimtmečio – Pirmąjį pasaulinį karą, Hitlerio iškilimą, Antrąjį pasaulinį karą ir Šaltąjį karą; pasak Oprah Daily, tai „savaime tikras literatūrinės magijos stebuklas“.

„Mago“ veiksmas prasideda XX a. pradžios Vokietijos provincijos mieste, kuriame jaunasis Thomas Mannas auga konservatyvaus, padorumo kaustomo tėvo ir kerinčios, nenuspėjamo elgesio brazilės motinos namuose. Paauglystėje Mannas slepia menines ambicijas nuo tėvo, o homoseksualius potroškius — nuo visų. Jį sužavi viena iš turtingiausių ir kultūringiausių Miuncheno žydų šeimų, su kuria susijungia vedęs dukterį Katią. Jie susilaukia šešių vaikų. Atostogaudamas Italijoje, pakerėtas paplūdimyje sutikto berniuko, jis parašo apsakymą „Mirtis Venecijoje“. Tampa geriausiai vertinamu savo laikų rašytoju, apdovanojamas Nobelio literatūros premija ir gyvena kaip viešas asmuo, bet jo privatus gyvenimas išlieka paslaptimi. Tikimasi, kad jis viešai pasmerks Hitlerį, kurio vaidmenį iki tol nepakankamai įvertino. Jo vyriausia duktė ir sūnus, ryškūs meninės bohemos ir naciams priešiško sąjūdžio atstovai, dalijasi meilužiais. Jis pabėga iš Vokietijos į Šveicariją, paskui Prancūziją ir galiausiai Ameriką: iš pradžių gyvena Prinstone, paskui Los Andžele.

moteris su juoda skrybėle

Daisy Goodwin

Diva. Romanas apie Mariją Kalas

Operos pasaulyje Marija Kalas buvo geriausiai žinoma kaip la divina – dieviškoji. Ji kaskart užburdavo auditorijas ne tik įstabiu balsu, bet ir intuityviu dramos pojūčiu, kerėdavo stulbinančiu grožiu. Tačiau dainininkės kelias į šlovę nebuvo rožėmis klotas: vaikystė prabėgo nacių okupuotoje Graikijoje su motina, kuri negailestingai išnaudojo dukros talentą. M. Kalas anksti išmoko apsisaugoti nuo tų, kurie ketina ja pasinaudoti.

Pirmąkart ji patikėjo meile sutikusi graikų laivybos magnatą Aristotelį Onasį. M. Kalas jautė, kad šis vyras joje mato ne tik išskirtinio balso solistę, bet ir moterį. Prasidėjo jaudinantis operos žvaigždės ir vieno turtingiausių pasaulio vyrų romanas. A. Onasis įtraukė M. Kalas į svaiginančios prabangos gyvenimą, supažindino su tokiomis pasaulinėmis garsenybėmis kaip Elizabet Taylor, Ričardas Bertonas, Vindzoro kunigaikštis bei kunigaikštienė. Tačiau šis gvvenimas akimirksniu subliuško žiniasklaidai pranešus apie A. Onasis ir buvusios pirmosios ledi Džekės Kenedi jungtuves.

New York Times bestselerių autorė Daisy Goodwin knygoje „Diva“ pasakoja jautrią istoriją apie moterį, kuri netekusi mylimo vyro atrado savo balsą iš naujo. Nepaprastas talentas, nenumaldoma energija ir natūrali elegancija pavertė M. Kalas pasauline legenda.

vyras groja pianinu

J. M. Coetzee

Lenkas

Nobelio ir dukart Bookerio premijos laureato romanas aprėpia ištisą pojūčių gamą – nuo aklos meilės iki užuojautos, nuo nepasitikėjimo iki ištikimybės.

Kūrinyje „Lenkas“, kupiname psichologinių įžvalgų apie žmonių santykių nepastovumą, pasakojama apie lenkų pianistą Vitoldą Valčikievičių – energingą ir „ekstravagantišką baltaplaukį“, pametusį galvą dėl Beatričės, elegantiškos meno mecenatės iš Barselonos. Moteriai tenka pasirūpinti atvykusiu koncertuoti pianistu, tačiau ji tai daro tik iš mandagumo, be entuziazmo: nei koncertas, nei pianisto talentas Beatričės nesužavėjo.

Vis dėlto Beatričė nejučiomis įtraukiama į menininko pasaulį – šis rašo jai laiškus, kviečia kartu keliauti į gastroles, netgi apsilanko jos vyro vasarnamyje Maljorkoje. Regis, jųdviejų santykiai ima skleistis – bet tik pagal Beatričės iškeltas sąlygas.

Nuo pat pradžių bendraudami anglų kalba, kuri nė vienam nėra gimtoji, veikėjai neįstengia visavertiškai išsakyti savo minčių – dėl kalbos barjero pražūva subtilios prasmės, o jų santykiai ilgainiui virsta kone lyčių dvikova. Tačiau kas iš tiesų kaltas? Ar Beatričė, užgniaužianti emocijas? O gal senstelėjęs vyras, kuris pernelyg daug tikisi iš savo svajonių mylimosios?

Kurdamas akivaizdžią aliuziją į Dantės Aligjerio kūrybą ir realią Žorž Sand ir Frederiko Šopeno meilės istoriją, J. M. Coetzee susieja tikrovę su pramanu ir pasakoja įžvalgią, skaudžią bei subtilią istoriją, kurioje tyrinėja sudėtingus prieštaringų asmenybių santykius.

eina dvi moterys, tolumoje lageris

Shari J. Ryan

Pražuvusios dvynės

Gyvulinio vagono langai užkalti, pro juos praspįsta tik plonyčiai šviesos ruoželiai ir patenka skurdūs oro gurkšniai, reikalingi visiems susigrūdusiems. Mūsų daug, visi parimę vienas į kitą. Oras tvankus, jame justi tvyrantis siaubas – nė vienas nenutuokiam, kas mūsų laukia traukiniui sustojus. Įsikimbu į ranką mamai, o mano dvynė sesuo Nora įsitveria tėvo.

Kone po amžinybės traukinys sustoja. Imame plūsti lauk, ir mus kaipmat apakina saulė – pernelyg ilgai tūnojome tamsoje. Aplink minios žmonių, kareiviai atskiria vaikus nuo tėvų, vyrus nuo žmonų.

Mes kažkokioje eilėje, pro mus praeina vyras tamsiai žalia SS uniforma, kiekvieną nužvelgdamas. „Dvyniai, dvyniai“, – šaukia jis. Mano širdis nusirita į kulnus.

„Čionai, – atsiliepia mama, jos balse justi dvejonė. – Mano dukros – dvynės.“ Aš išplečiu akis, tėtis bando mamą sulaikyti. Tik jau per vėlu.

Nacis mus pastebi. „Dvynės, – pakartoja vyras ir stabteli apžiūrėti mudviejų su Nora. – Taip, tikros dvynės, ar ne? Eisit paskui mane.“

Seserys turėjo lankyti mokyklą, mėgautis nerūpestingu gyvenimu, įsimylėti. Deja, likimas nusviedė jas į Mengelės eksperimentų palatas, iš kur ne visiems pasiseka išeiti gyviems. Niekas nežino, kas jų laukia, tačiau kol Arina ir Nora kartu, jos gali ištverti viską. Bet kas nutiks, kai jiedvi bus atplėštos viena nuo kitos?

už tvoros tolumoje tvartas, prie jo šieno rulonai

Lisa Regan

Motinos kapas

„Motinos kapas“ – sukrečianti nusikaltimo istorija, paslapčių ir įtampos dėlionė. Ar, kovodama su savo praeities demonais, detektyvė sugebės sukliudyti žudikui atimti dar vieną nekaltą gyvybę?

Detektyvė Džouzė Kvin visad stengėsi pamiršti savo vaikystę. Deja, praeities vaiduokliai ją vis vien pasiveja. Visai netoli gimtųjų namų, miške, kur kadaise Džouzė žaisdavo slėpdamasi nuo savo žiaurios motinos Belindos Rouz, du berniukai aptinka žmogaus kaulus.

Tris dešimtmečius po žeme išgulėjusių palaikų tapatybę pavyksta nesunkiai nustatyti, pastebėjus itin retą dantų ydą. Paaiškėja, kad auka buvo globos namuose gyvenusi paauglė, o jos vardas… Belinda Rouz.

Ar tai tik keistas sutapimas?

Įtemptas žmogžudystės tyrimas paskatina Džouzę atsigręžti į seniai nematytą motiną ir vaikystės išgyvenimus. Kodėl jos skruostą bjauroja randas? Kodėl ji taip bijo spintų ir kitų ankštų erdvių? Ir kodėl padarys viską, kad tik išvengtų susitikimo su motina?

Tik išsiaiškinusi visas šiurpaus nusikaltimo detales, Džouzė ras atsakymus į daugybę metų kankinusius klausimus. Tik tada ji sužinos apie savo motiną visą tiesą, nepaisant pastangų ją amžiams pakasti po žeme.

Lisa Regan – USA Today ir Wall Street Journal bestselerių autorė, meistriškai kurianti intrigą, įtraukianti skaitytojus ne tik į policijos darbo kasdienybę, bet ir į veikėjų gyvenimus. Yra parašiusi keletą detektyvų, o labiausiai ją išgarsino knygos apie sumanią detektyvę Džouzę Kvin. „Motinos kapas“ – trečia leidyklos „Sofoklis“ išleista serijos knyga, atskleidžianti įdomių ir netikėtų detalių apie pačią detektyvę.

į adatos galvutę įvertas raudonas siūlas

Helen Fields

Tobula tyla

Trileryje „Tobula tyla“ pasakojama kraupi istorija. Edinburgo priemiestyje šalikelėje randamas jaunos merginos kūnas. Tiriant palaikus, paaiškėja kraupi aplinkybė: iš aukos išpjautos lėlės pavidalo odos išrėžos…

Detektyvė vyresnioji inspektorė Ava Terner ir detektyvas inspektorius Lukas Kalanakas imasi tyrimo, bet neaptinka jokio siūlo galo, kol prie gatvėje palikto kūdikio randa jaukiai įsitaisiusią lėlę iš žmogaus odos.

Gatvėje išmestas dar vienos žiauriai sužalotos jaunos moters kūnas. Lukas ir Ava suvokia, kad Žudikas Lėlininkas žaidžia siaubingą žaidimą. Tik laiko klausimas, kada jis vėl smogs. Ar jiems pavyks išgelbėti kitą auką, kurią žudikas ruošiasi nutildyti amžiams, ar jau per vėlu?

tamsoje šviečiantis tiltas

Tim Sullivan

Dantistas

Naujo, prikaustančio trilerio „Dantistas“ veikėjas — Bristolio detektyvas Džordžas Krosas. Jo keistenybės yra jo dovana, o kartu su Sullivano nuostabiu siužetu ši serija yra dovana skaitytojams.

Džordžas Krosas gali pasirodyti nemandagus, sudėtingo charakterio, šalia kitų besijaučiantis nejaukiai, bet nepalaužiama logika ir atkaklus tiesos siekis jam padeda nuovadoje tapti geriausiu detektyvu. Dėl polinkio į griežtą loginį mąstymą, detales ir struktūrą kolegos ir viršininkai jo nemėgta. Vis dėlto šis keistuolis visoje Eivono ir Somerseto policijoje nepralenkiamas.

Kas tas žmogus, kurio kūnas aptiktas Kliftono žemakalniuose? Ar mirtis susijusi su tragedija, per kurią šiam vyrui kadaise teko palikti namus?

Gilindamasis į įtartiną benamio vyro mirtį detektyvas seržantas Džordžas Krosas atranda sąsają su prieš daug metų neištirta byla.

Nors kolegos benamio mirtį laiko eilinio konflikto Bristolio benamių bendruomenėje išdava, Krosas kažkodėl tuo netiki.

Įsigilinęs į aukos praeitį detektyvas seržantas Krosas įsitikina, kad žudiką atsekti pavyks tik ištyrus seniai pamirštą bylą. Penkiolika metų kažkas manėsi išsisukęs nuo bausmės už žmogžudystę.

medžio šaknys

Robert Dugoni

Mano sesers kapas

Pirmoji New York Times bestselerių autoriaus Roberto Dugoni knyga „Mano sesers kapas“ iš serijos, prikausčiusios milijonų skaitytojų visame pasaulyje dėmesį.

Ką žmogžudystė pajėgi padaryti šeimai ar netgi nedideliam miesteliui? Šiais klausimais paremtas knygos „Mano sesers kapas“ sumanymas; tai painus paslaptingos žmogžudystės ir teisinio trilerio derinys, sykiu ir užimantis kvapą siužeto vingiais, ir gniaužiantis širdį emociniu krūviu.

„Mano sesers kapo“ siužeto preambulę sudaro skausmingas seserų ryšys. Sara Krosvait prieš dvidešimt metų be pėdsako dingo būdama aštuoniolikos, o Treisė Krosvait, ketveriais metais vyresnė jos sesuo, savo gyvenimą paskiria pastangoms nustatyti, kas iš tiesų atsitiko Sarai.

Jautrios, emocijas žadinančios temos, dominuojančios knygos siužete, suprantamos ir artimos kiekvienam: kaip jaustumėtės jūs, jei staiga be pėdsakų dingtų jūsų sesuo? Ar išsaugotumėte viltį? Ką išgyventumėt, jei jos kūnas būtų atrastas ir jūsų viltys sudaužytos? Ką darytumėte, jei surasti palaikai iškeltų daugiau klausimų nei pateiktų atsakymų? Klausimų, su kuriais jūsų gimtasis miestelis nėra pasirengęs stoti akistaton?

grojaraštis

Sebastian Fitzek

Grojaraštis

Muzika – jūsų gyvenimas. Penkiolika dainų nuspręs, kiek jis dar tęsis.

Prieš mėnesį pakeliui į mokyklą be žinios dingo penkiolikmetė Felinė Jagova. Motinos pasamdytas privatus tyrėjas Aleksandras Corbachas susiranda internetinę muzikos platformą, per kurią mergaitė visada klausydavosi savo mėgstamų kūrinių. Nuostabus dalykas — prieš kelias dienas grojaraštis buvo pakeistas. Ar Felinės pasirinktos dainos slepia užuominą, kur ji buvo nuvežta ir kaip ją galima išgelbėti? Corbachas karštligiškai bando įminti šią mįslę. Vyras nežino, kad pagrobtosios paieškos bei išspręstas galvosūkis panardins jį į siaubingą košmarą. Negailestingos lenktynės su laiku, kuriose visų šansai išgyventi artimi nuliui…

„Grojaraštis“ ypatingas tuo, kad Felinės muzika tikrai egzistuoja. Tai unikalus geriausiai parduodamo autoriaus Sebastiano Fitzeko bei puikiausių šalies ir tarptautiniu mastu pripažintų atlikėjų muzikos ir teksto derinys. Grojaraštyje yra 15 išskirtinių, dar neskelbtų atlikėjų, tokių kaip Rea’us Garvey’us, grupė „Silbermond“ ir Beth’ė Ditto, dainų. Taip pat Kool Savas, Johannes’o Oerdingo, LOTTE’ės, Alle Farbeno, Timo Bendzko bei daugelio kitų. Trilerio garso takelis išleistas kompaktinių diskų ir vinilinių plokštelių pavidalu, taip pat jį galima atsisiųsti iš interneto.

degantis degtukas degtukų eilėje

Steve Cavanagh

Prisipažinimas

Kai svarbus korumpuotos Niujorko advokatų kontoros klientas suimamas dėl nužudymo, FTB paprašo buvusio sukčiaus, o dabar advokato Edžio Flino įtikinti jį liudyti prieš įmonę.

Edį Fliną nelengva prispausti, bet kai FTB atskleidžia turinti įrodymų apie jo žmonos nusikalstamą veiklą, supranta, kad kitos išeities nėra.

Tačiau Edis įsitikina, kad įtariamasis nekaltas, nors daugybė įrodymų, rodos, liudija priešingai. Spaudžiamas išpešti FTB naudingą sandorį, Edis turi rasti būdą įrodyti, kad jo klientas nekaltas, ir išgelbėti žmoną.

Ant kortos pastatyta daug – pavojuje jo žmona.

Verified by MonsterInsights