Įteikta Kazio Umbraso literatūrinė premija

Pavasariškas vėlyvas kovo 11-osios rytas bibliotekoje nuskambėjo Kazio Umbraso literatūrinės premijos konkurso dalyvių kūryba. Jau trisdešimtą kartą įteikiama literatūrinė premija skatina kraštiečius kurti, dalintis savo kūryba, o pagrindinis konkurso dalyvių kūrybos vertinimo kriterijus – meniškumas. Konkurso komisijai įvertinus dalyvių siųstus kūrinius, nuo prozos iki poezijos, įteikta pagrindinė premija bei skirta viena paskatinamoji premija.

Konkurso komisiją sudaro: literatūros mokytojas, ekspertas Valentinas Stundys, literatūros mokytoja Lina Kraujelienė, literatūros mokytoja Aldona Pranckėnienė, poetas, redaktorius Vytautas Kaziela, žurnalistė, bibliotekininkė Jolanta Matkevičienė, literatūros mokytoja Nijolė Repečkienė ir lituanistas, komunikacijos specialistas Vladimiras Suchodumcevas.

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Matkevičius pasveikino visus su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena ir džiaugėsi, kad išlaikome tradiciją pagerbti visus kūrėjus būtent kovo 11-ąją. Konkurso komisijos pirmininkas Valentinas Stundys šventišką kovo 11-osios rytą pradėjo citata iš Vytauto Kazielos eilėraščių rinkinio „Neatsimerk, Viešpatie“: „Karas eina artyn / girdžiu jį alsuojant / laisvė yra / nesunešiojami marškiniai / juos galima / tik sušaudyti / iš jų išsiveržęs kraujas / teka / nebesustabdomai“. Taip Valentinas Stundys linkėjo džiaugtis turima laisve ir gyventi kuriant.

Šiais metais konkurse dalyvavo net 14 kraštiečių kūrėjų: Gitana Žundienė, Robertas Pikčiūnas, Audrė Kaminskaitė, Nijolė Navikienė, Akvilė Vorobjovaitė, Audreolė Pivorė, Sigutė Lisauskienė, Antanas Rimvydas Kalvelis, Kristina Gvozdaitė, Ilona Skujaitė, Rasita Sireikaitė-Kaladinskienė, Genovaitė Grušienė, Elzė Dubnikovaitė ir Genovaitė Šlepikienė, 3 iš jų yra konkurso debiutantai: Audrė Kaminskaitė, Ilona Skujaitė ir Genovaitė Grušienė.

Renginio metu susirinkę konkurso dalyviai skaitė savo kūrybos ištraukas, kuriose komisijos nariai atrado įvairių išgyvenimų ir temų: karas, liūdesys, meilės prisiminimai, jauno žmogaus monologai, tautosakos motyvai, istoriniai pasakojimai, gyvenimas, humoras, džiaugsmas, patriotizmas. Kaip ir kasmet, šių metų dalyvių kūryboje dominavo poezija.

Po jautrių ir kūrybiškų skaitymų šventiškas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos renginys persikėlė į Molėtų kultūros centrą, kur buvo paskelbti premijos laureatai. Pagrindinė Kazio Umbraso literatūrinė premija už prozą skirta Ilonai Skujaitei bei jos kūrinį „Karo nuotaka“ – istorinį pasakojimą apie XVI a. veikėjus, moters dramą, rūmų peripetijas, už tikrumą ir įtikinamumą, kuris pasiektas tik atidžiai ir kruopščiai išstudijavus istorinę medžiagą. Paskatinamoji premija skirta Antanui Rimvydui Kalveliui už kino novelę.

Dėkojame visiems konkurso dalyviams ir linkime neišsenkančio įkvėpimo tolimesnėje kūrybinėje kelionėje. Dėkojame ir Vytautui Kazielai už dalyviams dovanotas knygas bei bibliotekininkei Rasai už simbolines dovanėles dalyvių kūnui ir sielai. Taip pat dėkojame Molėtų rajono savivaldybei ir merui už literatūrinės premijos konkurso palaikymą bei komisijai už kruopštų darbą vertinant dalyvių kūrinius.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights