Nežinai? Pėdink į biblioteką!

2013 m. balandžio 23-29 dienomis Lietuvos bibliotekininkų draugija jau tryliktą kartą paskelbė Nacionalinę bibliotekų savaitę, kurios šūkis „Nežinai? Pėdink į biblioteką!”.

Lankytojų buvo daug

Šiemet ji kvietė visus atrasti ar atgaivinti skaitymo malonumą, pagerbti rašytojus, ypatingą dėmesį skiriant vaikų ir jaunimo skaitymo skatinimui.

Molėtų viešoji ir kaimo bibliotekos jau ne pirmus metus aktyviai įsijungė į Nacionalinės bibliotekų savaitės renginių virtinę. Bibliotekų savaitės renginiai prasidėjo balandžio 23-iąją, jaunimas buvo kviečiamas į tradiciniais tapusius vidurdienio skaitymus. Kadangi 2013 m. minime Prano Mašioto, vaikų rašytojo, pedagogo ir publicisto, 150-ąsias gimimo metines, balandžio 23 d. vaikų literatūros skyriuje (Molėtų pradinė mokykla) ir kaimo bibliotekose buvo skaitomi tekstai iš šio rašytojo kūrinių.

Balandžio 25 d. diskusija apie naujas knygas ir skaitymą „Prie kavos puodelio” vyko abonemente, kur susirinko ištikimiausi knygos mylėtojai. Skyriaus vedėjai D. Devicijonienei pristatyti naujas knygas padėjo Rasa Merkienė bei Aldona Baranauskienė, vyko šiltas pokalbis apie knygas. Tą pačią dieną informacijos skyriuje (Molėtų gimnazija) vyko INFO diena.

Balandžio 26 d. Molėtų kultūros centre visą dieną šurmuliavo Mažoji knygų mugė, kur savo leidybinę produkciją pristatė virš 20 Lietuvos leidyklų. Šventinės mugės atidarymo metu viešosios bibliotekos direktorė Virginija Raišienė pasidžiaugė vis didėjančiu molėtiškių susidomėjimu knygomis. Mugės atidaryme dalyvavo ir Molėtų skaitančią bendruomenę sveikino LR Seimo narys Valentinas Stundys, Molėtų rajono savivaldybės kultūros ir švietimo skyriaus vedėja Nijolė Kimbartienė, jos pavaduotojas kultūrai Gintautas Matkevičius.

Po Mažosios knygos atidarymo, interneto knygyną knygos.lt pristatė leidyklos „Obuolys” elektroninių knygų projektų vadovė Daiva Raščiauskaitė ir siūlė molėtiškiams išbandyti šią naujovę.

Toliau sekė įvairi Mažosios knygų mugės programa: 11 valandą Molėtų kultūros centro salėje mažieji molėtiškiai dalyvavo renginyje vaikams „Kartu su „Bobulyte” – apie senatvę kitaip”. Tai nebuvo tik paprastas susitikimas su gražiausios 2012 metų poezijos knygos, kurią išleido leidykla „Bernardinai”, vaikams autoriais – poetu Antanu Šimkumi ir dailininke Ieva Babilaite. Visi vaikai buvo pakviesti dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse ir sukurti koliažus savo Bobulytės tema. Kūrybinio proceso įkarštyje vaikus salėje aplankė LR Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, kuris ne tik pasveikino jaunuosius molėtiškius, bet ir pakvietė jaunuosius kūrėjus bendrai nuotraukai. Molėtuose tą dieną viešėjęs LR Seimo pirmininkas kartu su Molėtų savivaldybės vadovais apsilankė ir Molėtų turizmo ir verslo informacijos centre. Čia vyko bibliotekininkų susitikimas su Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos specialistais, kurio metu VVTAT Vartojimo prekių ir paslaugų skyriaus vedėja Rasa Pupienienė pasakojo apie vartotojo teisės perkant prekes internetu, o VVTAT Vartojimo prekių ir paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė Snieguolė Šližytė paaiškino, kur kreiptis, norint grąžinti nekokybišką arba nepatinkančią tinkamos kokybės prekę.

12 valandą Molėtų kultūros centro salėje visus besidominčius nuotykių ir moksline fantastine literatūra į susitikimą su knygos „KGB vaikai” autoriumi Justinu Žilinsku pakvietė leidykla „Aukso žuvys”. Renginio vedėja rašytoja Ugnė Barauskaitė organizavo įdomų pokalbį su knygos autoriumi, o vėliau visiems dalyvavusiems susitikime pasiūlė sudalyvauti žaidime, persikeliant į 1996 metus, apie kuriuos rašoma Justino Žilinsko knygoje.

Tuo pačiu metu kitoje erdvėje, Molėtų pagrindinės mokyklos aktų salėje, vyko susitikimas su rašytoja Gintare Adomaityte. Čia leidykla „Edukologija” moksleiviams pristatė

G. Adomaitytės knygą „Už sidabro kalnų”, kurioje savitu stiliumi autorė pasakoja apie savo mėgstamas knygas, jų autorius, pateikia ne tik biografijos detalių, bet ir originalų požiūrį į gerai žinomus ar primirštus tekstus. „Už sidabro kalnų” tai jau trečioji ciklo apie rašytojus knyga.

Paskutinis knygų mugės renginys „Nauji vardai, naujos legendos” pakvietė istorinė tematika besidominčius molėtiškius į susitikimą su rašytoju Rolandu Juozu Grėbliūnu, romano „Povilas” autoriumi. Tai pirmasis autoriaus romanas, kuriame pasakojama legenda apie prieš keletą amžių Vilnelės slėniuose ir kalvose vykusias kovas, apie narsius karius ir pasiaukojančią meilę. Jos herojai gyveno Vilniaus apylinkėse prieš daugelį amžių. Autorius teigė, kad apie žmones, kurie čia prarado gyvybes, gindami savo namus ir meilę, privalome papasakoti savo vaikams ir anūkams, kad ši istorija vėl nenugrimztų užmarštin. romantiška meilės istorija. Susitikime dalyvavo Vilius Gužauskis, kurio vadovaujama leidykla „HOMO LIBER” išleido šį romaną.

Nijolė Stančikienė

Verified by MonsterInsights