Koks gyvenimas – toks ir skaitymas

Per paskutinįjį praėjusių metų ketvirtį tarp Molėtų viešosios bibliotekos skaitytojų karaliavo Patricia Scanlan ir jos dešimtasis romanas „Frančeskos vakarėlis”, lietuvių kalba pasirodęs 2006 metais. Ir nors Bernardinai.lt jį rekomenduoja skaityti vasarą, vis dėlto, molėtiškių pasirinkimas skaityti jį tamsiuoju metų laiku, ko gero, yra teisingesnis… Nes knygos pagrindinė herojė Frančeska yra pavyzdys, įkvėpimas bet kuriai šeimoje neįvertintai žmonai ir mamai, įrodymas, kad gyvenimas nesibaigia užaugus vaikams, ir kad moteris sugeba išsiversti ir be vyro, ypač, jei jis buvo neištikimas… O kam tokiai gyvenimiškai situacijai gaišti vasarą?!… Beveik lygiomis pirmumo teisėmis skaitytojai dalinosi ir Sandros Brown detektyvinius romanus „Rikošetas” (2010) ir „Sveika, tamsa”(2008) bei Irenos Buivydaitės romaną „Ironiški stebuklai” (2007). O populiariausiąjį penketuką užbaigė dėmesys savam kraštui – Molėtų krašto muziejaus rūpesčiu 2014 m. išleista Stepono Antanavičiaus knyga „Molėtų krašte”.

2014 metų labiausiai molėtiškių skaitoma knyga buvo amerikiečių rašytojo James Patterson romanas „Siuzanos dienoraštis Nikolui” (2003). Tai istorija apie tobulą šeimą, meilę, viltį… „Įsivaizduok, kad gyvenimas – tai žaidimas, kuriame tu žongliruoji penkiais kamuoliukais. Tie kamuoliukai – tai darbas, šeima, sveikata, draugai ir principai.” Bet vieną gražią dieną ateina kitas suvokimas… Skaitytojos teigia, kad šis autorius puikiai išmano moterišką psichologiją ir todėl gera skaityti jo kūrinius. 2005 m. režisierius Richard Friedenberg ryžosi ekranizuoti šį kūrinį, todėl tie, kurie jau skaitė romaną arba tik ketina jį skaityti, galėtų pažiūrėti ir vaidybinį dramos variantą…

Apžvelgus praėjusius metus, galima daryti tokią išvadą: koks aplinkui gyvenimas – toks ir skaitymas. Molėtiškiams svarbu gyvenimiškos istorijos, amerikietiški bei rusiški detektyvai, Ir žiupsnelis vietos lietuviškai literatūrai bei krašto istorijai.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights