Molėtiškių antradienis: Seime ir Užupyje

Savo pirmąjį rudens susitikimą Molėtų senjorai, kuruojami Auksuolės Nazarovienės, rugsėjo 13-osios rytą atvyko į Molėtų viešosios bibliotekos Informacijos skyrių, kur dalyvavo buvusios bibliotekininkės Anastazijos Kuliešovaitės kūrybos pristatyme. Dvidešimties darbų parodėlė, atlikta įvairia technika ir stiliumi, bylojo, kad kiekvienas žmogus gali turėti užsispyrimo, laiko ir noro, ypač jau būdamas senjoru, pamėginti įgyvendinti svajones ar naujus sumanymus, o to pavyzdžiu ir buvo pati Anastazija. Dažnai besilankančią įvairiose kolegų parodose, priklausančią Molėtų tautodailininkų draugijai A. Kuliešovaitę sveikino ir muziejininkė-etnografė Nijolė Aleinikovienė, gražių darbų ir ateityje jai linkėjo Bibliotekos Informacijos skyriaus vedėja A. Nazarovienė.

Kovo 11 akto salėje

Toliau molėtiškių laukė kelionė į LR Seimą, kurią dovanojo LR Seimo narys Petras Čimbaras. Galima sakyti, kad šis antradienis buvo molėtiškių antradienis Seime, mat ne tik Molėtų bibliotekos senjorai, keliavę vienu autobusu, bet ir dar kiti molėtiškiai – darbiečiai – tuo pat metu atvykę dar vienu autobusu, vaikščiojo Seimo koridoriais ir salėmis drauge.

Pirmiausia molėtiškiai lankėsi spaudos konferencijų salėje, kuri, pasak gidės Astos, turbūt nėra mačiusi tiek žurnalistų joje, kiek dabar buvo senjorų. Tačiau yra buvę spaudos .konferencijų ir tuščioje salėje, kai, pavyzdžiui, Zigmas Vaišvila paskelbdavo spaudos konferenciją, o į ją niekas neateidavo, tuomet jis kalbėdavo į kamerą… Praėję „karštuoju koridoriumi”, kuriame „gaudomi” Seimo nariai ir kiti aukšti pareigūnai interviu, žvilgtelėję į naujų technologijų pagalba LRT įrengtą mažąją studiją, molėtiškiai buvo pakviesti į Seimo posėdžių salę, kur gyvai galėjo stebėti posėdžio fragmentą. Deja, iš Molėtų kilusių Seimo narių, išskyrus P. Čimbarą, tuo metu salėje nesimatė. Vėliau koridoriuje šmėstelėjo ir kitas LR Seimo narys Valentinas Stundys, tą pačią dieną apsilankyti Seime pakvietęs dar vieną grupę molėtiškių…

Perėję koridoriais, jungiančiais Seimo (I,II, III) rūmus tarpusavyje, molėtiškiai susipažino su Seimų istorija, su dalele istorijos, kuri vyko Lietuvos Tarybos, Konstitucijos, Kovo 11-osios salėse, be to Seimo narys P. Čimbaras sudarė galimybę visiems molėtiškiams pabendrauti gyvai su LR Seimo Pirmininke Loreta Graužiniene, kur, anot vieno ekskursanto, moteriškai nuoširdžiai atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus, o tų atsakymų rezultatai turės pasimatyti po naujų rinkimų į Seimą.

Po tikro Seimo – valstybinės institucijos, leidžiančios ir priimančios įstatymus, molėtiškiai keliavo į netikrą – pseudo valstybę – Užupio Respubliką, turinčią ir savo konstituciją, ir savo valdžią… Jos meniškais ir kūrybingais labirintais, istoriniais ir politiniais kiemeliais ir gatvelėmis molėtiškius vedžiojo kraštietė, Užupio gimnazijos direktorės pavaduotoja Virginija Mackonienė.

Molėtiškių antradienis pademonstravo retą atvejį, kai draugauti galėjo kūryba ir politika, tačiau kelionė vis dėlto turėjo tryliktos dienos prieskonį…

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights