Baigėsi kūrybinius tiltus tiesusi pirmoji rašytojų rezidencijų „Parašyta Molėtų krašte” savaitė

Birželio 5-11 dienomis viešėjo ir įkvėpimo Molėtų krašte sėmėsi trečiąkart vykstančios rašytojų rezidencijų programos „Parašyta Molėtų krašte” dalyvės: Gintarė Adomaitytė, Rasa Milerytė, Rūta Suchodolskytė ir Svitlana Kostrykina. Plačiau apie autores skaitykite čia.

Rezidencijų programos kuratorius Juozapas Blažiūnas pasakoja, kad programos metu rašytojai pagaliau turi laiko pasigilinti vienas į kitą ir į pačius save, o vėliau tai išguldyti ir kūryboje:

Kažkaip rašant pirmuosius įspūdžius savaime susidėliojo panašūs žodžiai „rašytojų rezidencija/rezistencija“. Ir tikrai, kai pagalvoji, tai tokia savotiška rezistencija, kur susirinkę plunksnos draugai yra šiek tiek girdėję vienas apie kitą, šiek tiek žino vienas kito kūrybą, yra susitikę vienas su kitu įvairiuose renginiuose, gali būti kad yra kartu išgėrę ir kokios kavos ar arbatos. Bet va kažkaip trūko laiko skirti vienas kito pažinimui ilgesnį laiką. Tai štai tam ir yra rezidencija, kai kaitinant saulei ar pučiant smagiam vėjui, galima sėdėti kartu ir visą dieną iki vėlyvo ėjimo miegoti, kurti tikrai beveik rezistencinius gali būti tik rašytojų aplinkai suprantamus planus ir strategijas.

Pažintis su Girsteitiškiu

Apsistoję viešnios buvo Girsteitiškyje. Čia jos ne tik turėjo lovą ir stogą virš galvos, bet ir smalsavo – lankėsi Girsteitiškio bibliotekoje, kur kartu su rezidencijos kuratoriumi Juozapu Blažiūnu susitiko su bibliotekininke Jolanta Andrikoniene. Ši pristatė bibliotekos veiklas, nušvietė šios gyvenvietės kasdienį gyvenimą. Štai jums įdomus faktas – biblioteka įsikūrusi 1939 m. signataro Jono Vileišio pastatytos mokyklos patalpose.

Vizitas į Inturkę

Birželio 7 d. rezidentės Inturkės, šiemet švenčiančios 650 metų jubiliejų, seniūnijos salėje susitiko su inturkiškiais. Seniūnė Alma Navickienė ir bibliotekininkė Onutė Cesiulienė pastebi, jog biblioteka nėra paskutinė stotelė rašytojo kūrybai – bibliotekos stengiasi skatinti kūrėjus, juos įtraukti į bendruomenę, įkvėpti. Susitikimo metu autorės nuoširdžiai dalinosi savo kūryba, pasakojo įspūdžius apie Molėtų kraštą, praeitų viešnagių patirtis.

Rūta Suchodolskytė pasakojo dabar nagrinėjanti aukštaitiškąją savo pusę: domisi tarme, keliauja po regioną, mezga pažintis. „Vaikštau mamos pėdsakais”,- sakė Rūta, pasakodama, kad didelė dalis jos kūrybos dedikuota šeimai, šaknims, mamai, močiutei, vietoms, kuriose buvo praleista didelė dalis vaikystės. Renginio metu autorė, kaip pati sako galimai dėl buvimo su vaikų literatūra besidominčiomis kolegėmis, pasidalino savo vaikiško eilėraščio bandymu.

Ukrainietė autorė Svitlana Kostrykina pabrėžė besižavinti lietuvių svetingumu, nuostabia Lietuvos gamta. Šiuo metu autorė rašo knygą apie karo pabėgėlės patirtį, atvykimą ir gyvenimą Lietuvoje. Apie rašymą Svitlana kalba kaip apie palikimą. Knyga, jos nuomone, yra tai, ką palieki po savęs, būdas išlikti ir pasiekti ateities kartas. Knygą ji rašo ukrainietiškai, nors jau daugiau nei metus gyvendama Lietuvoje ji kalba ir supranta lietuviškai bei toliau tobulina šiuos įgūdžius.

Gintarė Adomaitytė pristatė pernai metais Ignalinoje vykusios rašytojų rezidencijos rezultatą – „Ignalinos pasakų” knygelę. Kiekvienas autorius burtų keliu gavo po vieną rajono objektą, apie kurį vėliau sukūrė pasaką. Visos šios pasakos ir sugulė į minėtą leidinį. G. Adomaitytė taip pat prisipažįsta, jog, nors ir sulaukia kritikos dėl neapsibrėžto savo kūrybos adresato, jai rašyti ir suaugusiam, ir jaunesniam skaitytojui tinkantį tekstą labai patinka.

Rasa Milerytė į rašytojų rezidencijų programą Molėtuose norėjo atvykti jau karantino laikotarpiu, tačiau pavyko tik šiemet. Rezidenciją ji vadina „gera erdve pasimatuoti laisvę”, nes namų erdvė įkvėpimo teikianti ne per daugiausiai, o iš jos išvykus, ypač kitų kūrėjų apsuptyje, kurti lengviau, tekstas dėliojasi kitaip. Susitikimo metu ji skaitė jau šioje rezidencijoje kurtus, dar „karštus” eilėraščius. Šie į kolegių lūpas įdėjo šypsenas – mat buvo aprašytos kartu išgyventos komiškos situacijos.

Ekskursija ant vandens

Po susitikimo su skaitytojais Inturkės bibliotekoje autorės katamaranu plaukiojo Galuonų ežeru, o pasiplaukiojimo metu Inturkės seniūnė Alma Navickienė labai detaliai pasakojo apie geografinius, demografinius, turizmo ypatumus Inturkėje. Dėkojame VŠĮ „Bendrystės centrui” už šią kelionę.

Arčiau žvaigždžių

Birželio 8 dieną rašytojos lankėsi Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje, kur gilinosi į lietuvių santykį su kosmosu bei pačią jų pasaulėžiūrą. Rezidentė Svitlana žavėjosi radusi panašumų tarp lietuvių ir ukrainiečių senosios simbolikos, švenčių, tikėjimų.

Pažintis su Literatų brolija

Birželio 9 dienos popietę Girsteitiškio bibliotekoje vyko rezidencijos dalyvių Gintarės Adomaitytės, Rasos Milerytės ir Svitlanos Kostrykinos susitikimas su skaitytojais ir vietos bendruomene. Sveikinimo žodį tarė ir rezidencijos kuratorius, Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius Juozapas Blažiūnas, be kita ko visus pasveikinęs su tarptautine archyvų diena.

Tiesa, čia buvo galima išgirsti ne tik rezidencijos dalyvių (dalis kūrinių gimė būtent Girsteitiškyje), bet ir Molėtų krašto Literatų brolijos kūrinius, kuriuos skaitė pačios autorės: Sigutė Lisauskienė, Virginija Žvarėlaitė ir Gitana Žundienė. Pamatėme, kaip gražiai gali nusitiesti kūrybiniai tiltai… Už pagalbą orgaizuojant renginį dėkojame Girsteitiškio bendruomenei bei Balninkų seniūnei Virginijai Pusvaškienei.

Reflektuodamas rezidenciją J. Blažiūnas džiaugiasi prasmingomis pažintimis ir sėkmingai įvykusia rašytojų rezidencijų programa:

O dar tie dalijimaisi žodžių vartojimo subtilybėmis, apsikeitimai kontaktais ir patarimais, gyvenimiškų istorijų pasakojimai ir įvairių linksmų situacijų narpliojimai tikrai suartino bei praturtino susirinkusius rezidentus. Ir ne tik rašytojai pajuto tą artumą, nes ir sutikti žmonės išvykose bei kūrybos skaitymai įvairiose atrodo Dievo pamirštose vietose, visus bent savaitei apjungė nesibaigiančios kūrybos gelmių ieškojimo vingrybėse.

Ačiū visiems, kurie buvo kartu.

Tai buvo pirmoji iš dviejų rašytojų rezidencijoms skirtų savaičių. Antroji rezidencija Molėtų krašte vyks rugpjūtį. Rezidencijos trukmė – savaitė, per kurią rašytojai kuria, plėtoja savo kūrybą, keičiasi idėjomis, mezga ryšius su vietos bendruomene ir vienas su kitu bei visokiais kitokiai būdais tiesia kūrybinius tiltus. Šią programą sukūrė ir vykdo Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Projekto tikslas – turtinti literatūrinį Molėtų žemėlapį vedant dialogą tarp molėtiškių ir į rezidencijas atvykusių autorių. Projekto partneriai: Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės – Bitės viešoji biblioteka, Lietuvos  etnokosmologijos muziejus, Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Šią programą remia Lietuvos kultūros taryba.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights