Pavasario naujienos Vaikų skaitykloje/balandis

iš kiaušinio išsiritęs ančiukas

Knyga apie kiaušinius

Kiekviename kiaušinyje tūno mažas padarėlis, laukiantis, kol galės iš jo išlįsti – bet pirmiausia jis turi atverti kiaušinio kevalą.

Šios ypatingos knygelės nuotraukose užfiksuotos įspūdingos jauniklių ritimosi iš kiaušinio akimirkos. Sužinokite, kokių įvairių kiaušinių būna ir kas juose slypi.

Pamatykite, kaip iš kiaušinių ritasi paukščiai, ropliai, varliagyviai, žuvys ir bestuburiai gyvūnai.

ant pusmėnulio supasi vikšrelis

Eric Carle

Labanakt su labai alkanu vikšreliu

Leidžiantis saulei baigiasi dar viena diena, tamsėjančiame danguje pradeda vis ryškiau šviesti Mėnulis ir žvaigždės. Šitaip pasaulis bando pasakyti, kad laikas nurimti, o daugybė naujų draugų nori palinkėti labos nakties… labai alkanam vikšreliui ir tau! Pasiruošk nakties miegui klausydamas melodingų eilių ir grožėdamasis išskirtinėmis Erico Carle’o gamtos iliustracijomis.

ugniagesiai gesina gaisrą

R.W. Alley

Ugniagesiai skuba į pagalbą

Vėjų slėnio ugniagesiai pasiruošę apsaugoti savo mylimą miestą, todėl lėkte lekia į kiekvieną iškvietimą. Kad išgelbėtų kačiukus, užgesintų gaisrą, išsaugotų gyvybes ir net miesto ledainę, jiems prireikia ne tik drąsos ir jėgų, bet ir įvairiausių įrankių, todėl kopėčios, vandens žarnos ir kirviai visada po ranka.

Nepaprastai smagi, nuotykių ir kupina jaudulio knyga „Ugniagesiai skuba į pagalbą“, kuri mažiesiems skaitytojams suteiks daug įdomių ir naudingų žinių apie ugniagesių gelbėtojų darbą.

Puikus pasirinkimas visiems Richardo Scarry knygos „Ką žmonės dirba visą dieną“ gerbėjams.

šuniukas

Holly Webb

Įstrigusi šunytė

Kai Amelija su šeima vedžioja savo numylėtinius – šunis Mikį ir Pupulę, nutinka bėda. Lakstydama paskui Amelijos mėtomą pagalį Pupulė pradingsta. Susijaudinusi mergaitė galiausiai suranda šunytę, bet ši įkrito į buvusios kasyklos tunelį ir negali iš ten ištrūkti.

Amelija labai nerimauja, juk tamsus tunelis netinkama vieta jos mažajai Pupulei, o į jį nusileisti be pagalbos neįmanoma. Ar mergaitė suras būdą, kaip saugiai išgelbėti šunytę?

Nauja bestselerių autorės Holly Webb jaudinanti istorija apie į nelaimę pakliuvusią šunytę ir rankų nenuleidžiančią jos šeimininkę Ameliją sužavės visus mažuosius gyvūnų mylėtojus.

naminiai gyvūnai bėga

Michael Morpurgo

Didžiojo klano ūkis. Ateiviai puola!

Ateiviai Didžiojo klano ūkyje.
Ar Didžiojo klano ūkyje nusileido marsiečiai? Ūkininkas Rafertis taip mano! Kaipgi kitaip čia būtų atsiradęs didžiulis išguldytų javų ratas? Juk tai tikrų tikriausias ateivių apsilankymo įrodymas. Sąmyšio sūkuryje atsiduria protingiausia žąselė pasaulyje Albertina. Kas iš tiesų čia nutiko?

Atsakymas – mama!

Vyksta kažin kas neįtikėtino! Paniurėlis ožys Egbertas staiga ėmė dainuoti, šokti ir storėti. Didžiojo klano ūkyje to dar niekas nematė. Kaip įprasta, gyvūnai kreipiasi į Albertiną, kad atskleistų šią paslaptį. Bet gudruolė Albertina turi labai mįslingą atsakymą… Ar kas įmins jos mįslę?

pavaizduoti grybai, paukščiai, vabalai, žvėrys

Saulė Paltanavičiūtė

Lietuvos gamtos rekordininkai

Biologė Saulė Paltanavičiūtė kviečia pažinti Lietuvos gamtos rekordus ir rekordininkus. Sužinosite įdomybių ne tik apie išskirtinius žinduolius, paukščius, varliagyvius, žuvis, vabzdžius, bet ir apie augalus bei grybus. Patirsite ne tik, kas Lietuvos gamtoje didžiausi, gudriausi, gražiausiai muzikuoja, bet ir kas tingiausi, elgiasi keisčiausiai ir ko verčiau pasisaugoti.

Knygoje „Lietuvos gamtos rekordininkai“ gausu Lietuvos gamtos nuotraukų – dalį jų padarė pati autorė.

pelytė sėdi ant šakos

Kallie George, Stephanie Graegin

Širdelės viešbutis 1. Tikrieji namai

Mes gyvename, kad GINTUME IR GERBTUME.

Šėlstant audrai, pelytė Mona užklysta į nuostabųjį pono Širdelės viešbutį ir visa širdimi tikisi, kad galės čia pasilikti. Netrukus geraširdė ir be galo draugiška pelytė tampa būtent tokia kambarine, kokios labiausiai reikia Papartyno miško viešbutyje, į kurį ieškodami saugumo, jaukumo ir ramybės atvyksta gyvūnėliai iš tolimiausių kampelių. Tačiau gyvenimas čia ne vien gardi gilių suflė ir minkštutėlės samanomis išklotos lovos… Kai viešbučiui ir jo svečiams iškyla pavojus, Monai tenka pasitelkti sumanumą, kad apsaugotų pamiltą vietą. Juk šis viešbutis yra daugiau nei šilta prieglauda nakčiai – jis gali tapti tikraisiais namais.

Žavingai iliustruotoje, jaukumu užburiančioje naujos serijos pirmoje dalyje pasakojama apie draugystę, drąsą, bendrystę ir tai, kas yra tikrieji namai. Tai vieta, kur supa mylintys artimieji, o tu jautiesi saugus ir laimingas.

važiuoja mašina, pro jos stoglangį išlindusi mergaitė, ją vejasi moteris su riedučiais

Martin Steward

Bridžita ir pavojingi kepiniai

Bridžita yra nuostabi seklė, pokštininkė ir paslaptis atskleidžianti išradėja! Bet jos gyvenimas kol kas nelepina. Bridžitai ir jos geriausiam draugui Tomui iki gyvo kaulo įkyrėjo bjaurioji panelė Akrid, Neklusnių vaikšių našlaityno direktorė. Bridžita už viską labiau svajoja turėti tikrus namus, bet panelė Akrid pasiruošusi piktdžiugiškai sužlugdyti šią svajonę.

Laimei, Bridžitai pavyksta tapti mielojo pono Vanderpufo globotine. Radusi tirkuosius namus laiminga Bridžita sukasi Vanderpufo kepykloje… tik jos kepiniai pasibaisėtini! O ir istorija su panele Akrid dar nebaigta – baisioji direktorė ruošiasi kerštui.

Ar geriausia bloga kepėja pasaulyje Bridžita sugebės įveikti panelę Akrid ir vėl susitikti su Tomu?

Nuotykių, juokų, stebuklų ir vertingų gyvenimo pamokų kupina knyga tikrai sužavės vaikus!

mergaitė stovi tamsoje prie namo

Mel Hartman

Stebuklinga kelionė

Sveiki atvykę! Stebuklingas namas išspręs visus jūsų rūpesčius!

Abigailė negali prisiminti, kaip ji kartu su kalbančiu šunimi Guapa atsidūrė stebuklingame name. Namas gali nusikelti į bet kurį pasaulio kampelį, o jame pilna stebuklingų daiktų, padedančių Abigailei išspręsti įvairias vaikams kilusias problemas.

Vieną dieną Abigailė pastebi keistą vyrą su cilindru, kuris vienintelis iš suaugusiųjų gali matyti namą. Jis bet kokia kaina veržiasi patekti į vidų. Išsigandusi Abigailė pasprunka kartu su namu, tačiau vyras nelinkęs nusileisti. Abigailė turi pasitelkti visas jėgas, kad apsaugotų save ir vaikams teikiantį pagalbą namą.

Kas yra tas vyras ir ko jis nori iš Abigailės? Kokias paslaptis dar slepia stebuklingasis namas?

„Stebuklinga kelionė“ – stebuklų, išbandymų ir gerumo kupina istorija. Tai jau trečioji talentingos rašytojos Mel Hartman knyga vaikams. Į lietuvių kalbą taip pat išversta jos dilogija „Viešbutis ant uolos“ ir „Viešbutis debesyse“.

katinas sėdi ant palangės

Valdas Aušra

Geltonas katinas, bet ne cepelinas

Kartą jaukiuose namuose kitoje Atlanto pusėje (JAV) gyveno katinas. Jis visas buvo geltonas kaip smėlis ir tingus kaip cepelinas. Tiesa, cepelinai dažniausiai būna pilkos spalvos, bet šis katinas labiau panašėjo į virtų bulvių cepeliną. O anksčiau tuose pačiuose namuose gyveno kitas katinas – juodas, bet jis vaikščiojo kaip baltas. Po kurio laiko į namus atsikraustė trečiasis – pūkuotas ir rainas Kivis. Ir visi jie be proto mėgo krėsti katybes. Trys uodegos vienuose namuose – daug, bet sutikite: namai be katinų – ne visai tikri namai.

Valdas Aušra – kunigas, išeivijos rašytojas, gyvenantis Čikagoje. „Geltonas katinas, bet ne cepelinas“ – antroji jo knyga vaikams. Pirmoji – eilėraščių knyga „Kokios avys skraido“ – išleista 2019 metais.

berniukas laiko ant delno dramblį

Selemonas Paltanavičius

Dramblys ant delno

Ar yra žvėrių, telpančių į šaukštą? Kodėl banginiai neišlipa į sausumą? Kieno liežuvis ilgiausias, o kieno kailis gražiausias? Kam gyvūnams reikalinga kišenė? Kieno kvapas smardžiausias? Visa tai ir dar daugiau atsiskleidžia žaismingai ir nuostabiai iliustruotoje knygoje.

Kad galėtų atsakyti į šiuos klausimus, žinomas gamtininkas ir mylimas rašytojas Selemonas Paltanavičius ant delno pasitupdęs atidžiai ištyrinėjo ir mažulytį kirstuką, ir milžinišką banginį, ir daug kitų gyvūnų!

„Dramblys ant delno“ nėra paprasta knyga – tai pasakojimas, pilnas nuostabių pasaulio gyvūnų nuotraukų, šmaikščių iliustracijų, neįtikėtinų faktų ir net supergyvūnų aprašymų! Knyga įkvėps vaikus stebėti ir mėgautis neįtikėtinu gyvūnų įvairumu!

Ši knyga, parašyta žinomo gamtininko ir mylimo rašytojo Selemono Paltanavičiaus, kviečia mūsų mažuosius tyrinėtojus susipažinti su neįtikėtinais faktais apie pasaulio gyvūnus. 

berniukas sėdi ant kėdės ir rašo

Jeff Kinney

Nevykėlio dienoraštis 18. Netikėtos permainos

Mokykla Gregui Hefliui niekada nebuvo džiaugsmo šaltinis, bet, kai iškilo grėsmė ją uždaryti, jo požiūris staiga pasikeitė. Juk su šia mokykla susiję tiek daug nuostabių prisiminimų! Negana to, kad reikės eiti į kitą mokyklą, teks išsiskirti ir su geriausiu draugu Rauliu!

Ar pavyks Gregui su klasės draugais išgelbėti mokyklą, kur praleista tiek daug neįkainojamų gyvenimo valandų? O gal tai naujo ir daug žadančio gyvenimo etapo pradžia?   

ant uolos stovi pilis

Sandra J. Paul

Dingusi tvirtovė. Varnų kaimas, 4 knyga

Vidury laukų įsikūręs Varnų kaimas netrukus švęs 400 metų jubiliejų. Gyventojai uoliai ruošiasi šventei, bet netikėtai pasirodo raganų medžiotojas Džorianas Grutmanas. Jis teigia, kad žino viską apie kadaise Varnų kaime gyvenusią nemirtingą raganą Koletę Zvart.

Pasak legendos, Koletės magijos šaltinis slypi pilies, kuri prieš keturis šimtus metų dingo be pėdsakų, sienose. Tas, kuris suras šaltinį, taps galingiausiu žmogumi pasaulyje.

Istorija apie raganų medžiotoją ir jo planus apverčia aukštyn kojomis visą kaimo gyvenimą. Įsivyravus baimei, trylikametis Kvintenas nusprendžia niekam nieko nesakęs ieškoti paslaptingosios pilies. Tačiau jis pats nesuvokia, kur veliasi…

„Dingusi tvirtovė“ – ketvirta šiurpulį kelianti nuotykių serijos „Varnų kaimas“, kurią sudaro „Tamsos mokykla“, „Apleistas namas“ ir „Užmirštas sodas“, dalis. Netikėtumų ir įtampos kupinas pasakojimas įtrauks skaitytojus iki pat paskutinio sakinio!

Pradėti skaityti galima ir nuo šios serijos dalies, bet rekomenduojame nepraleisti ankstesnių knygų!

mergaitė skaito knygą, mokytoja ant kopėčių kabina plakatą

Marius Marcinkevičius

Prieš srovę. Sabiha – žuvų draugė

„Prieš srovę. Sabiha – žuvų draugė“ – istorija yra apie drąsią mergaitę Sabihą Kasimati, kuri išaugusi tapo dar drąsesne moterimi. Ji gyveno Albanijoje, o didžiausia jos aistra buvo tyrinėti žuvis. Tačiau atėjo laikas, kai šalį užvaldė žiaurus diktatorius Enveris Hodža. Jis ėmėsi pertvarkų, dėl kurių žmonės buvo sodinami į kalėjimus, žudomi ir tremiami. Sabihos nebaugino jokie sunkumai, ji tarsi laukinė lašiša, atkakliai ir nenumaldomai, judėjo savojo tikslo link. Vieną dieną diktatoriaus ir Sabihos keliai susidūrė…

mėlynos katės akys

Erin Hunter


Klanų kariai 2. Ugnis ir ledas

Laukinių kačių klanai jau kartų kartas vadovaujasi protėvių įstatymu, kuris užtikrina gėrį ir taiką. Bet ženklai danguje rodo, kad artinasi bėda. Nejau klanų karas neišvengiamas? Ugnies Letena iš mokinio tapo kariu ir gavo Ugniaširdžio vardą. Karys nujaučia, kad kai kurios katės nėra ištikimos Perkūno klanui. Kylanti įtampa ir artėjantis mūšis padės atsakyti į visus klausimus…

„Ugnis ir ledas“ – antroji kvapą gniaužiančių nuotykių serijos „Klanų kariai“ knyga. Pirmoji – „Į tyrus“.

pro atidarytas duris sklinda šviesa

Zigmas Vitkus

Akimirka apsispręsti

Tikri herojai nevilki apsiaustų, nedėvi veidą slepiančių kaukių ir neturi antgamtiškų galių. Sutikęs gatvėje – jų neatpažinsi. Žmonės kaip žmonės. O vis dėlto jie tą lemiamą akimirką, kai reikia apsispręsti, į kurią pusę – gėrio ar blogio – stoti, jei ir sudvejoja, tai tik minutėlę ir, nepaisydami mirtino pavojaus, daro tai, kas teisinga.

XX a. viduryje, kilus Antrajam pasauliniam karui, buvo atverstas bene tamsiausias puslapis Europos, taip pat ir Lietuvos, istorijoje – Holokaustas. Naciai, nusprendę išžudyti visus žydus, pradėjo masinį šios tautos naikinimą. Dalis žmonių bendradarbiavo su naciais arba laikėsi pasyviai. Bet ne visi. Ši knyga – apie dalelę jų. Dvidešimt keturios tikros istorijos apie tuos Lietuvos gyventojus (ir svetimšalius), kurie, rizikuodami savo ir savo šeimos gyvybėmis, ne tik gelbėjo žydus, bet ir iki šiol neleidžia užgesti tikėjimui žmogumi ir nesavanaudišku jo gerumu.

„Gelbėtojų istorijos naujai suskamba Rusijos invazijos į Ukrainą metu ir skatina klausti: „O ką darytum Tu? Ar rizikuotum gelbėti pasmerktuosius, jei Tau ir Tavo šeimai grėstų mirtinas pavojus?“ Greito atsakymo čia nėra, koks jis būtų, paaiškėtų tik susiklosčius aplinkybėms. Bet galima susipažinti, kaip pasielgė tie, kurių vardus turi žinoti visi“, – knygos autorius dr. Zigmas Vitkus.

Verified by MonsterInsights