Kaip saugiai elgtis internete? Atsakymai – netradicinėje pamokoje

Jau devynioliktus metus iš eilės vasario mėnesį minime Saugesnio interneto savaitę. Vasario 8-oji – tarptautinė saugesnio interneto diena. Na, o šiandien, vasario 9-ąją, Molėtų viešojoje bibliotekoje vyko saugaus interneto pamoka „Kad kompiuteris netaptų priešu“ netradicinėje erdvėje. Į šią pamoką atvyko Molėtų pradinės mokyklos 4a ir 4d klasių mokiniai bei mokytojos.

Renginys prasidėjo nuo bendrų pasidalinimų, kas ką žino apie saugumą internete, ką juo naudojantis daryti galima, o ko vengti ar net gi jokiu būdu nedaryti. Ketvirtokai prisipažino, jog jau nemažai ką žinojo anksčiau, nes internetu jie naudojasi gana dažnai. Žinių užtvirtinimui vaikai pasižiūrėjo filmuką, kuriame jų bendraamžiai dalinasi saugumą internete užtikrinančiais patarimais: paliekant darbo vietą prie kompiuterio išsiregistruoti, socialiniuose tinkluose į draugus nepriimti nepažįstamų žmonių, neatskleisti asmeninės informacijos ir kt.

Po teorinės dalies vaikų laukė praktinės užduotys. Pateiktus teiginius apie naudojimąsi internetu jie turėjo priskirti prie teisingų arba klaidingų – ši užduotis daugeliui pavyko puikiai. Dar viena smagi užduotis – matant pateiktus emociukus įvardinti, kokia pasaka jais užkoduota. Tai buvo puiki proga prisiminti visas vaikystėje skaitytas pasakas. Ne paslaptis, jog visas šias pasakas galima rasti būtent bibliotekos Vaikų skaitykloje.

Daugiausiai energijos pareikalavusi užduotis buvo orientacinis žaidimas „Lobio paieška“. Išsiaiškinę, kokie skyriai ir skaityklos yra visuose keturiuose bibliotekos aukštuose, vaikai pasiskirstė komandomis ir leidosi į lobio paieškas. Ieškodami atsakymų į planšetėse matomus klausimus, vaikai bėgiojo bibliotekos laiptais aukštyn-žemyn ir ieškojo tam tikrų objektų, pavyzdžiui, virtualios realybės akinių, žodynų ir juose pasislėpusių reikalingų žodžių, šviečiančios lentos… Visos komandos užduotis sėkmingai įveikė ir buvo apdovanotos prizais.

Visos pamokos netradicinėje erdvėje metu su vaikais bendravo ir jiems padėjo bibliotekininkės Janina ir Liudmila bei šaunieji Molėtų viešosios bibliotekos savanoriai Gabija ir Danielius. Ačiū jiems ir ačiū visiems vaikams, kurie nuoširdžiai dalyvavo veiklose, atsakinėjo, dalinosi, spėliojo, ieškojo…

Austėja Jasaitienė

Nuotr. Austėjos Jasaitienės

Verified by MonsterInsights