Vytautas Kaziela „Neatsimerk, Viešpatie“

Vytauto Kazielos naujasis eilėraščių rinkinys „Neatsimerk, Viešpatie“ sufleruoja, kad bus kalbama apie kraštutinius išgyvenimus. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas 2023 metais V. Kazielos knygą  „Neatsimerk, Viešpatie“ išrinko į kūrybiškiausių knygų dvyliktuką.

Naujausia jo eilių knyga “Neatsimerk, Viešpatie” (Kaunas: Kauko laiptai, 2023) yra netikėta lyginant su ankstesne kūryba. Elegišką susimąstymą, lyrinius motyvus, praeities vizijas pakeitė daug gilesnis, gyvenimo ir būties slėpinius apmąstantis motyvas. Egzistencinės būsenos, ribinės situacijos, pasirinkimo būtinybė – bene ryškiausi naujojo V. Kazielos rinkinio motyvai.

Skaičiau, vis grįždamas prie atskirų eilėraščių, vis labiau įtraukiamas į poeto apmąstymus, netikėtus, paradoksalius viražus, jausdamas skausmingą būties tragizmą, mūsų laikinumą ir aukštesnės, kilnios ir viltingos dvasios plevenimą. V. Kaziela kalba labai nuoširdžiai, pagaviai. Toji atsivėrimo lyrika kupina dramatizmo, filosofinių įžvalgų, liūdesio, tačiau tai ne “pesimizmo himnai”, anaiptol. Rinkinys persmelktas vilties ir šviesos. 

Sujaudino antroji rinkinio dalis – “Skeveldros”, kurioje labai skaudžiai, atvirai kalbama apie agresoriaus karą Ukrainoje, didvyrišką narsios, laisvę mylinčios tautos pasipriešinimą okupantams. Eilėraščiuose pulsuoja ir užuojauta, ir kovinga dvasia, daug skausmo, nesumeluoto, tikro. Yra ir aštrių posmų, grotesko, skirto rusams okupantams. 

“Skeveldras” jungia  nesumeluotas, autentiškas buvimas šalia kenčiančių, puolamų, be pastogės ir gimtinės liekančių ukrainiečių šeimų, vaikų ir motinų. 

Vytauto Kazielos eilėraščių rinkinys “Neatsimerk, Viešpatie”, be abejonės, yra vienas ryškiausių šiais metais poezijos knygų, unikalus ir savo tematika, ir stilistika.

Gediminas Jankus

Verified by MonsterInsights