2018 kovas

„Stiliaus” inf. Išrinkta Metų kaunietė // Stilius. – 208, Nr. 10, p.15
Žinutė apie Kauno valstybiniame muzikiniame teatre vykusią „Metų kaunietė 2017″ šventę. „Didžiausio laikinosios sostinės gyventojų palaikymo sulaukė Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkė Ingrida Veliutė, kuri finale aplenkė verslininkę Ingą Budrienę.” Inga Budrienė – molėtiškė.

Bagdonas, Vytautas. Algimantas Jasiulionis neapsisprendžia, kas jis toks // Utenos apskrities žinios. – 2018, kov. 17, p. 11
Straipsnis apie Algimantą Jasiulionį, kilusį iš Molėtų krašto, baigusį Skudutiškio aštuonmetę mokyklą, Alantos žęmės ūkio mokyklą, 2012 m. kandidatavųsį į LR Seimo rinkimus, iškelto, kaip teigia autorius, Krikščionių partijos. Tačiau straipsnio tikslas – polemizuoti su skaitytojais, ar turi teisę A. Jasiulionis vadintis Pupų Dėdės vardu?…

„Lietuvos ryto” inf. Jeigu tektų iš naujo medžioti mandatus, būsimas laimikis – sunkiai nuspėjamas // Lietuvos rytas. – 2018, kov. 17, p. 6-7
Aktualijų informacija apie skambėjusius raginimus dabartinės kadencijos Seimui skirstytis ir rengti naujus rinkimus. Kokioms politinėms jėgoms toks scenarijus būtų naudingiausias? Jei Seimo rinkimai būtų vykę kovo 18 d., tai apklausos „Vilmorus” duomenimis, maždaug po lygiai mandatų gautų Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Nagelė, Danas. KGB dar viešpatauja Seime // Respublika. – 2018, kov. 17-23, p.14
Kolegiškas „Vakaro žinių” žurnalistinis tyrimas. „Tai, kas šiuo metu vyksta valdžios viršūnėse, stulbina net ir akademinio sluoksnio atstovus. Profesorius Povilas Gylys stebisi, kad didžioji žiniasklaida ir net Seimas organizuotai užblokavo diskusijas dėl „Respublikoje” paskelbto įtariamų „KGB bendradarbių sąrašo”, tačiau sukėlė didžiulį skandalą dėl vienintelio Mindaugo Basčio, kuis nuslėpė santykius su vienu buvusiu KGB darbuotoju. Profesoriaus manymu, tai reiškia tik viena: tarp pačių politikų yra nemažai buvusių kagėbistų.”

„Respublikos” inf. Ar žinojote? // Respublika. – 2018, kov. 17-23, p.24
Paskutinio puslapio klausimas su atsakymais. Kaip keitėsi nuolatinių gyventojų skaičius miestuose 2012 – 2018 m. ? Molėtuose 2012 m. gyveno 6386 žmonės, 2015 m. – 6085, 2018 m. – 5592.

„Respublikos” inf. Savaitės citatos // Respublika. – 2018, kov. 17-23, p. 24
Paskutinio puslapio pašmaikštavimai. „Esu buvęs Seimo nariu ir mačiau, kaip paleidžiama susidorojimo mašina, kuri gali sutraiškyti bet ką, net švenčiausią žmogų”, – ar profesorius Povilas Gylys Seime randa šventų žmonių?

Siavris, Edita. Žmonėms ne draudimų, o sąlygų reikia // Laisvalaikis su Respublika. – 2018, kov. 17 – 23, p. 1
„Respublikos” leidinys ūkininkams, daržininkams, sodininkams „Ūkis” (Pavasario sezonas) spausdina užsakomąjį interviu su europarlamentaru Valentinu Mazuroniu. „Kad ir kur Europoje gyventume, norime teisingumo ir vienodų galimybių. Kad to nėra, dažniausiai skundžiasi mūsų ūkininkai, jie priversti su senosiomis Europos šalimis konkuruoti nevienodomis sąlygomis. Pasak europarlamentaro Valentino Mazuronio, turime būti ryžtingesni atstovaudami šalies interesams. O nacionalinė valdžia visuomenei turi padėti ne tik išgyventi, bet ir gyventi. Deja, kol kas sėkmingiausiai sekasi drausti, neleisti, grūmoti”.

Talutis, Marius. Kviečio grūdo paslaptis // Lietuvos žinios. – 2018, kov. 17, p. 4
Molėtiškis Marius Talutis yra Punsko parapijos vikaras ir dažnas Dienos temų autorius. Jis pateikia ištrauką iš Evangelijos pagal Joną ir greta savo komentarą. „Šiandienos Evangelija įveda mus į Kristaus Kančios istoriją. Po iškilmingo ir triumfuojančio Jėzaus įžengimo į Jeruzalę jį panoro pamatyti į Velykų šventes atvykę svetimšaliai graikai. (…) Kalbant apie kančią, negalima neprisiminti daugybės mūsų Tėvynės kankinių, kurių meilė Dievui ir Lietuvai buvo it kviečio grūdas. Jie sunyko, atidavė save, paaukojo gyvenimą: kalėjimuose, Sausio 13-ąją, Medininkuose, miškuose, tremtyje, bet tai nepraėjo veltui – davė vaisių, t.y. laisvą Lietuvą. Popiežius Pranciškus, žinodamas mūsų piliečių ypač sudėtingą kančios kelią, susipažinęs su mūsų palaimintojo kankinio arkivyskupo Teofilio Matulionio didvyrišku gyvenimu, šiais metais lankydamasis Lietuvoje žada aplankyti Vilniuje Genocido aukų muziejų ir susitikti su kentėjusiais dėl tikėjimo bei laisvės.”

„Utenos apskrities žinių” inf. Lietuvos šimtmečiui – megztas molėtiškių tortas // Utenos apskrities žinios. – 2018, kov. 17, p. 14
Molėtų rajono savivaldybės administracijos informacijoje skelbiama, jog Nyderlandų Karalystės mieste Leuvardene, kuriam šiemet bus suteiktas Europos kultūros sostinės vardas, gimė projekto „Antklodė Europai” idėja, kuria norima atkreipti dėmesį į vienišumo problemą, surenkant nemažiau 10 tūkst, antklodžių, kuriomis bus nuklota Nyderlandų miesto aikštė. Kovo 14 d. Molėtų savivaldybės mero Stasio Žvinio kabinete lankėsi bendrijos „Edeno vaivorykštė” narės, jau turėdamos Lietuvos atkūrimo šimtmečiui skirtą dovaną – megztą tortą ir antklodę Europai. Pasak informacijos, megztas tortas bus saugomas Molėtų krašto muziejuje, o tarp 10 tūkstančių antklodžių Europai, viena tikrai bus iš Molėtų.

„Utenos apskrities žinių” inf. Renginiai apskrityje // Utenos apskrities žinios. – 2018, kov. 17, p. 10
Anonsuojami renginiai Molėtų bibliotekoje ir Kultūros centre.

„Utenio” inf. Palaikykite savo miesto moksleivius: 100-mečio konkursas „Praeities stiprybė – dabarčiai”. Balsuokite už Dauniškio gimnazijos projektą „Antanas Kraujalis – paskutinis Aukštaitijos partizanas” // Utenis. – 2018, kov. 17, p. 2
Kaip skelbiama informacijoje, šis projektas yra tarp 10 geriausiųjų. Balsuoti galima kartą per 12 valandų https;//www.lzinios.lt/lzinios/projektai/videoKonkursas2018/konkursas.php. Balsavimas bus stabdomas 2018 m. balandžio 13 d. 16. 00 val.

„Utenio” inf. Utenos apskrities policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2018, kov. 17, p.11
Iš vienuolikoje žinučių minimų įvykių, du yra iš Molėtų rajono. Dubingių seniūnijoje – išgriauta namo krosnis, pavogta 18 tūkst, eurų, Inturkės seniūnijoje rastas pievoje moters kūnas, gimusios 1948 m.

Vaitasiūtė- Keizikienė, Agnė. Arūnas Sakalauskas: kaip netapti senu bambekliu // Laisvalaikis su Respublika. – 2018, kov. 17, p. 1-3
Aktorius Arūnas Sakalauskas interviu prisipažįsta, kad gyvenime jam pasitaiko situacijų, kai pats jaučiasi tarsi būtų revizorius iš režisieriaus Rimo Tumino spektaklio „Revizorius”.
„–Nors XIX a. klasikas Nikolajus Gogolis pagrindinį spektaklio herojų pavaizdavo kaip sukčių, režisierius R. Tuminas jūsų personažui suteikė visiškai kitų spalvų. Ar tiesa, kad retas režisierius sugeba taip interpretuoti klasikinį kūrinį?
– Taip, tai tiesa. Atrodo, tarsi būtų paimtas nepajudinamas marmuro luitas ir iš jo nukalta lengvutė kregždė, kuri sugeba skraidyti. Spektaklyje neliko nė vieno neigiamo personažo. Čia net paprasčiausias kyšininkas, kortuotojas ar skundikas turi svajonių, norėtų pakeisti savo gyvenimą.”
Komedija „Revizorius” su visa Vilniaus mažojo teatro aktorių plejada kovo 25 d. Nacionaliniame dramos teatre ir balandžio 11 d. Klaipėdos Žvejų rūmuose.

Baronienė, Daiva. Bibliotekoms – amžių statybų dalia // Lietuvos žinios. – 2018, kov. 15, p. 5
Lietuvoje šiuo metu modernizuojama arba naujai statoma beveik 10 viešųjų bibliotekų pastatų, nors pagal ankstesnius valstybės užmojus modernios bibliotekos skaitytojus turėjo priimti dar 2013 metais. Straipsnyje pabrėžiamas teigiamas savivaldybių vadovų požiūris, išsakytas Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkės, Pasvalio rajono savivaldybės Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorės D. Abazoriuvienė. Minima ir Molėtų biblioteka.

Ulkienė, Jurgita. Sudeikiuose pražydo lietuviškas žodis // Utenos diena. – 2018, kov. 14 (kov. 15), p. 5-6
Pasakojimas apie renginį, vykusį kovo 11-ąją Sudeikiuose (Utenos r.), skirtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai ir Lietuvių kalbos dienoms paminėti. Greta muzikinių kolektyvų dalyvavo ir Utenos literatų klubo „Verdenė” nariai. „Verdenietė Regina Abukauskienė tarmiškai paporino pasaką apie katę ir šunį – žmogaus draugus . (…) Lietuvos rašytojų sąjungos narys, poetas Vytautas Kaziela prisiminė Lietuvos istoriją, sunkiai nueitą kelią iki šių dienų, išsaugotą kalbą ir išreiškė susirūpinimą šiuolaikinėmis vertybėmis, kai lietuviškas žodis kartais sumenkinamas, supaprastinamas, nusižiūrimas nuo kitų tautų, kai jis gali būti toks išraiškingas, spalvingas, čia pat savo padeklamuotais eilėraščiais tai iliustruodamas”.

Grinius, Mindaugas. Draudimai nenumato „šumacherių” // Valstiečių laikraštis. – 2018, kov. 14, p. 11
„Valstiečių laikraščio” priede apie techniką, automobilius ir kelius „Technikos kiemas” Nr.21 rašoma apie unikalius savadarbių pamario krašto keturračius, vadinamus „šumacheriais”, galinčius važiuoti ledu ir plaukti vandeniu, kurių vos nenumarino vienas tuomečio Aplinkos ministro Valentino Mazuronio įsakymas, fiziniams asmenims draudžiantis bet kokiu transportu keliauti Nemuno deltos regioninio parko pievomis ir ledu.

Kazela, Vytautas. Jonai, nepriekabiauk! // Utenis. – 2018, kov. 14, p. 3
Laikraščio redaktorius aptaria mūsų gyvenimo spalvas – aktualijas. „Taip jau yra gyvenime – vyras siekia moters, o moteris gali pasakyti „ne”. Jei vyras tai supranta – viskas normalu, o jeigu ne, tada jau iš tikrųjų yra priekabiavimas.”.

Utenos apskrities policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2018, kov. 14, p. 7
Iš 17 žinučių , trys yra iš Molėtų krašto, kur girta moteris grasino nužudyti vyrą (Giedraičių s., Ambraziškių k.), vyras smurtavo prieš sutuoktinę (Alantos s., Naujasodžio k.), Molėtuose (J. Janonio g.) neblaivus vyras smurtavo prieš tėvą.

„Lietuvos ryto” inf. Paveldo vertybės // Lietuvos rytas. – 2018, kov. 10, p. 6
Žinių srauto žinutėje rašoma, jog pradėtas pildyti Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas, kuriame įtraukta ir senovinis stintelių ir seliavų gaudymas žiemą sukant „bobas” Mindūnų kaime ant Baltųjų Lakajų ežero.

Medelis, V. Linas. Visiškai slaptai. Asmeniškai draugui Berijai // Respublika. – 2018, kov. 10, p. 5
Molėtiškis Linas V. Medelis rašo, jog sunku tikėtis, kad Rusija Lietuvai artimiausiu metu grąžintų kultūrines vertybes, įskaitant ir dokumentus. Savo mintis autorius grindžia remdamasis Aleksandro Jakovlevo asmeninio fondo dokumentais. „Šio akademiko, beje, apdovanoto Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, laikomo M. Gorbačiovo „perestroikos” projektuotoju, fonde aptikau ir dokumentą, kiek netikėtoje šviesoje parodantį padėtį sovietinėje Lietuvoje, frontui ką tik nugriaudėjus į Vakarus. Jis iliustruoja pirmųjų pokario metų atmosferą ir gniaužtus, kuriuose Maskvos KGB laikė vietinius kolaborantus”.

Pilaitienė, Aušra. JAV lietuvio ir vietnamietės laimės kelyje – ir juoda duona su druska // Lietuvos rytas. (Gyvenimo būdas) – 2018, kov. 10, p. 4-5
JAV gimęs ir augęs Lukas Manomaitis vedė vietnamietę Ket ir su trimis vaikais gyvena Tailando sostinėje Bankoke. Akvakultūrų specialistas Lukas su savo vaikais kalba lietuviškai, o į Lietuvą visa šeima atvyko pasiimti vaikų lietuviškų pasų ir pasimėgauti sniegu. Savaitgaliais Mamonaičių šeima stengiasi ištrūkti į užmiestį ir pabūti gamtoje – prie upių, ežerų ar kalnuose. Jei šeima nuspręstų gyventi Lietuvoje, anot šeimos vyro, jie rinktųsi Klaipėdą, Molėtus ar Zarasus.

„Respublikos” inf. Įtariamų „KGB bendradarbių sąrašas” // Respublika. – 2018, kov. 10, p. 6
Įtariamų „KGB bendradarbių sąrašo” pabaiga.

„Respublikos” inf. Rolandas Kazlas skaito poeto Vlado Šimkaus eiles // Respublika. – 2018, kov. 10, p. 17
Reklaminė informacija, kviečianti kovo 18 d. į Kauno valstybinę filharmoniją Rolando Kazlo gerbėjus.

Tavorienė, Vida. Rajonų ligoninėms – ministerijos kumštis // Valstiečių laikraštis. – 2018, kov. 10, p. 1-2
Provincijai ruošiamas dar vienas smūgis – ne vienoje rajonų ligoninių ketinama palikti tik senukų slaugą, o gydymo paslaugas sutelkti apskričių centrinėse ligoninėse. Tam, kad savivalda negalėtų pasipriešinti, Sveikatos apsaugos ministerija rengiasi tapti rajonų ligoninių dalininke ir praktiškai perimti jų valdymą. Apie grėsmes pacientams, greta kitų rajonų ligoninių vadovų, savo nuomonę išsako ir Molėtų rajono ligoninės direktorius Vaidotas Grigas.

„Utenos apskrities žinių” inf. Molėtų rajone liepsnose žuvo neįgalus vyras // Utenos apskrities žinios. – 2018, kov. 10, p. 12
Informacijoje, parengtoje pagal Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pranešimą, rašoma, jog Dubingių seniūnijos Drąsių kaimo Šilo gatvėje iš degančio namo šalia gyvenę žmonės spėjo išnešti neįgalų jo savininką, bet atvykę GMP medikai, nepavykus vyro atgaivinti, konstatavo mirtį. Kaip rašoma pranešime, labiausiai tikėtina gaisro priežastis – kietojo kuro krosnių eksploatavimo reikalavimų pažeidimas.

„Utenio” inf. Utenos apskrities policijos komisariato įvykių suvestinė // Utenis. – 2018, kov. 10, p. 11
Iš 14 įvykių – 4 minimi, įvykę Molėtų rajone. Molėtuose ir Suginčių seniūnijoje – smurtauta prieš moteris, Čiulėnų seniūnijoje sūnus smurtavo prieš tėvą, o Molėtuose – tėvas prieš nepilnametį sūnų.

Vasiliauskienė, Aldona. Šv. Kazimiero šventė Utenos apskrities komtūrijoje // Utenos apskrities žinios. – 2018, kov. 10, p. 13
2018 m. kovo 4-ąją – Šv. Kazimiero dieną, Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje vyko pasaulietinio Šv. Kazimiero ordino Utenos apskrities komtūrijos 15-os metų veiklos sukakties šventė. Kaip teigia autorė, kiekvienas, gavęs Šv. Kazimiero ordino Utenos apskrities komtūrijos komtūrės Zitos Mackevičienės pasirašytą sveikinimą ar padėką, taip pat ir Lelijos Garbės ženklo nominantai bei laureatai, gavo didžiulius baltų lelijų žiedus. „Buvo gražu ir kilnu matyti, kad, renginiui pasibaigus, šie lelijų žiedai buvo padėti prie mūsų naujojo palaimintojo Teofiliaus Matulionio portreto”.

Cibulskienė, Lijana. Kaziuko mugėje kandžiojosi ir šaltis, ir kainos // Valstiečių laikraštis. – 2018, kov. 10, p. 10-11
Reportažas iš tradicinės Kaziuko mugės Vilniuje, vykstančios trejetą dienų. „Kiekvienais metais lankausi mugėje, man labai patinka ši šventė, – pasakojo molėtiškis Lukas.- Dažniausiai ieškome maisto produktų, dar šiandien pirkau verbų savo močiutei ir porcelianinį angelą seseriai. Matau, kad mugės plotai kiekvienais metais plečiasi, gal ir gerai tokia konkurencija.”
Nuotraukoje molėtiškiai galėjo atpažinti ir Olės Petrėnienės rankų darbo lėles.

Verified by MonsterInsights